FC Uitgeest kampioen: waardig en als een gentleman

Nieuws

Waar zij van Stormvogels er alles aan deden om de grenzen van sportiviteit op te rekken als ware het een oude voetbalschoen die weer gebruikt moest worden, blonken zij van F.C. Uitgeest, die kampioen konden worden, uit in sportiviteit en elegant zijn. Zelfs toen de ploeg uit IJmuiden de uiterste grens bereikt had door met nog inmiddels negen overgebleven spelers het speelveld te verlaten, bleven onze jongens rustig ondanks dat daardoor, bij een 4-1 voorsprong en een zeker kampioenschap, uitstel van feest zou kunnen plaatsvinden. Gelukkig deed het bestuur van Stormvogels dat waar de spelers en trainer in faalden namelijk zijn sportieve plicht. Zij kregen hun jongens weer in het veld waardoor F.C. Uitgeest toch nog op waardige wijze het kampioenschap kon vieren. Een verdiend kampioenschap omdat F.C. Uitgeest bijna het hele jaar bovenaan heeft gestaan en ondanks een paar tikken op de neus nooit echt in de problemen is geweest.

Trainer Florian Wolf kon weer beschikken over routinier Emiel Sinnige maar durfde het nog niet aan om hem een volledige wedstrijd te laten spelen. Niet nodig ook want op die plaats deed Tinus Putter het prima de afgelopen weken.

Na een wat nerveus begin herpakte F.C. Uitgeest zich vrij snel maar merkte ook dat Stormvogels niet van plan was om de schaal zomaar cadeau te doen. Met harde overtredingen en veel gepraat tegen scheidsrechter Straver werd geprobeerd F.C. Uitgeest te ontregelen. Niet dat het hielp want in de 22e minuut kregen de gasten een ietwat gemakkelijk gegeven penalty nadat Augustin Yeboah een zet had gekregen binnen de zestien. Wederom bleef Mike Olgers de koele kikker en scoorde. Al had hij daar twee keer voor nodig omdat hij bij de eerste keer  te vroeg inschoot. Het bleek een flinke steun in de rug want in de 27e minuut was het Lester Half die op aangeven van Kick Smit de bal snoeihard in de korte hoek speelde. Dankzij een wederom makkelijk gegeven penalty (aangeschoten hands van Stan Vrouwe) kon de ploeg uit IJmuiden via Scholten iets terugdoen. 1-2.

De wedstrijd kantelde definitief in de 37e minuut omdat Jansen een tweede gele kaart kreeg en Stormvogels met tien man kwam te staan. Toen Stan Vrouwe vlak voor rust ook nog eens handig de 1-3 binnen liep leek de wedstrijd beslist. In de tweede helft liet de eens zo roemruchte ploeg uit IJmuiden zich van zijn slechtste kant zien. Scheidsrechter Straver was de gebeten hond terwijl spelers en coach hun frustraties steeds meer de vrije loop lieten. Toen na de 1-4 van Augustin Yeboah ook Wirjosomito een rode kaart kreeg sloegen de stoppen door. De complete ploeg liep van het veld en er dreigde ondanks de 1-4 stand en een zeker kampioenschap een situatie te ontstaan waarbij FC Uitgeest weleens, via een schriftelijke verklaring van de KNVB, later in de week  het officiële kampioenschap zou kunnen vieren. Een regelrechte schande natuurlijk dat gelukkig door het bestuur en enkele spelers van Stormvogels werd voorkomen. Zo won het verstand uiteindelijk, kwamen de spelers weer in het veld en kon de wedstrijd worden uitgespeeld. Ondertussen had ook Yilmaz rood gekregen en tekende Jordy Duijn voor de 1-5 eindstand.  Spelers en staf van FCU gedroegen zich ondertussen als een ware gentleman maar waren maar wat blij dat scheidsrechter Straver er nul van de, minstens tien minuten die hij had moeten bijtrekken, ook daadwerkelijk toevoegde aan de speeltijd. Zo kon het feest een aanvang nemen in de wetenschap dat er volgend seizoen weer gespeeld gaat worden in de Eerste Klasse. Mooi voor de club, de toeschouwers en vooral spelers en staf. Het is iedereen gegund.

De Afvallende Bal

F.C. Uitgeest: Koning, de Jong (85e Koedijk), Vrouwe, Groen, Marchena (59e E.Sinnige), Olgers, Smit (66e Duijn), Putter, Half, Yeboah, Brouwer.

 

 

 

 

 

 

 

Foto’s: Marianne Jonker.