Ferdy Druijf onthult de VolleyWall

Nieuws

F.C. Uitgeest en Ferdy Druijf schieten raak

Wat moet het Nederlandse voetbal doen om er weer bovenop te komen? Welnu, komen kijken bij F.C. Uitgeest want daar staat sinds afgelopen zaterdag 11 november een “Volley Wall”. Heuu, hoor ik u denken. We zijn toch geen volleybalclub? Een Volley Wall is een licht gebogen muur van roestvrij staal van ongeveer drie bij twee meter waar je van korte afstand de bal tegen aan kunt schieten. Maar dan? Het lijkt vervolgens wel of de muur terugschiet maar dan niet op de makkelijkste manier want door de kromming van de Wall krijgt de bal een onvoorspelbaar effect. Dus wil je de bal goed terugspelen (je kunt het ook met z’n tweeën doen) moet je goed anticiperen en reageren. Kortom , een oefening waarmee je, door het maar vaak genoeg te doen, veel beter wordt met de bal.

De Volley Wall is geplaatst op het nieuwe, door middel van een hek afgeschermde kunstgras voetbalveldje, dat de naam heeft gekregen van de onlangs overleden voormalige jeugdtrainer van FC Uitgeest Toon Dekker, namelijk de “Toon Dekker Arena”. Het was dan ook zijn weduwe die onder belangstelling van tientallen genodigden samen met jeugdtrainer en clubicoon Henk Boonstra (inmiddels ook een ruime zeventiger) de openingshandeling mocht verrichten. Toon en Henk, allebei jeugdtrainers die op hun eigen unieke wijze veel Uitgeester jongetjes en meisjes de grondbeginselen van het voetbal hebben bijgebracht. Voorzitter Frans van Zijl van F.C. Uitgeest benadrukte nog maar eens hoe belangrijk zij en al die andere vrijwilligers zijn voor hun “cluppie”. Nadat De Afvallende Bal had stilgestaan bij trainer en mens Toon Dekker bedankte bestuurslid Frits Walsmit de zogenaamde founders van de “Toon Dekker Arena”. Natuurlijk Ferdy Druijf omdat met zijn overheveling naar Jong AZ een geldbedrag werd overgemaakt naar F.C. Uitgeest. Geld dat is ingezet voor de realisatie van het veld. Daarnaast waren er bijdragen van het I.C.G.T., de stichting Old Boys, het bedrijf KWS, geld van de grote clubactie en was er de inzet van Dennis Krom om alles in goede banen te leiden. Tot slot was het de beurt aan Ferdy Druijf om met een welgemikte trap de Volley Wall in gebruik te nemen.

Ik weet zeker dat over een kleine twintig jaar er spelers zijn die tegen deze Volley Wall hebben getrapt en in 2034 eindelijk eens Nederland wereldkampioen maken. Ik hoop het nog mee te maken.

De Afvallende Bal

Ferdy Druijf, Uitgeester bij Jong AZ

“Zelf heb ik maar een paar keer trainen gehad van Toon Dekker dus ik weet daar niet zo heel veel van anders dan dat ik me inderdaad zijn humor kan herinneren. Ik heb destijds veel gehad aan mijn trainer Tom Smit waar ik veel van geleerd heb. In 2012 ben ik van F.C. Uitgeest naar de jeugd van AZ gegaan. Dat was een hele overgang want ik ging van twee keer in de week trainen naar zes keer. Bovendien doe je ook veel zaken buiten het voetbalveld zoals trainen in de sportschool of met een virtual reality bril, terugkijken van spelsituaties en videoanalyses of ben je bezig in Soccer Lab. Dat is een online leren omgeving die allerlei data en video’s met elkaar combineren en op basis daarvan analyses maakt. Voetbal 2.0 zogezegd. Ik hoop natuurlijk dat ik een kans krijg in het eerste van AZ maar ik moet ook geduld hebben. Ik ben pas negentien jaar. Ik vind het hartstikke leuk dat ik een bijdrage heb kunnen leveren aan de totstandkoming van dit prachtige veldje en daarmee aan de voetbalontwikkeling van de jeugd. En.. F.C. Uitgeest is natuurlijk een prachtige club”.

De Afvallende Bal

 

Er staat in de digitale Uitgeester ook een artikel over deze onthulling. Dit artikel is via de onderstaande link te lezen.
Opening Toon Dekker arena en Volleywall bij F.C. Uitgeest

 

Ferdy en Tom Smit onthullen de VolleyWall. Foto Anita Webbe