FC Uitgeest wint spannende derby.

Nieuws

In de sport is een derby een wedstrijd tussen twee teams uit dezelfde stad of regio en waarvan de leden van de twee clubs elkaar kennen. Een wedstrijd die op voorhand veel beleving kent, een beladen duel. De wedstrijd tussen vv Assendelft en FC Uitgeest voldeed op voorhand aan alle criteria. Voetballiefhebbers uit de twee dorpen zouden massaal toestromen was de verwachting en daarom was de wedstrijd verplaatst naar de voor velen vrije zaterdagavond. Het inderdaad in groten getale toegestroomde voetbalvolk kreeg wat het wilde; een intense wedstrijd, scherpe duels, kleine opstootjes en vooral strijd . Goed voetbal was er op sporadische momenten maar de spanning vergoedde veel. Dat de wedstrijd uiteindelijk al vroeg in de 9e minuut (0-1) werd beslist door een eigen goal van Fatels was zuur voor de Assendelvers en zorgde voor vreugde aan de kant van de gasten die daarmee voor het eerst sinds mensenheugenis weer eens de derby in Assendelft wist te winnen.

FC Uitgeest startte met de van een blessure teruggekeerde Paul Groen in de basis maar miste de afwezige Emiel Sinnige. Daarnaast is het vaste doelman Sven Koning enige weken kwijt vanwege een spierblessure. Paul Roos was zijn vervanger.

Al snel na aanvang was duidelijk dat Assendelft het initiatief graag aan FCU liet om vanuit die positie te loeren op de counter. Helaas pakte dat vanwege een uiterst ongelukkige actie van rechtsback Fatels verkeerd uit. Een strak aangesneden voorzet van rechts werd in de 9e minuut door hem steenhard en onbereikbaar voor de eigen keeper van Hoolwerff binnen gekopt. 0-1.

Merkwaardig was dat, daar waar je zou verwachten dat FCU hier vertrouwen uit zo putten en naarstig de weg naar het goal van Assendelft zou zoeken, er het tegenovergestelde gebeurde. De thuisploeg herpakte zich en aan de kant van FCU werd het allengs slordiger. Steeds vaker was er balverlies en belandde goedbedoelde passes naar voren in de voeten van zwart-wit gestreepten.

Het gaf de thuisploeg steeds meer het vertrouwen dat de achterstand gerepareerd kon worden. Zo moet er in de rust ook over gesproken zijn in de kleedkamer want het team van coach Dekker vloog uit de startblokken. Fel en fanatiek jagend werd FCU onder druk gezet, was er hier en daar de provocatie met als doel de tegenstander uit zijn spel te halen. Bijna bezweek FC Uitgeest, zoals in de 55e minuut toen Tinus Putter de bal ternauwernood van de lijn wist te halen. Langzaam slaagde FCU er weer in om het initiatief naar zich toe te trekken met name vanwege het sterke optreden van de verdediging vandaag. Zij van Assendelft deden aandoenlijk hun best om de gelijkmaker te bewerkstelligen maar dat zat er helaas voor hen niet meer in. Zo won FC Uitgeest eindelijk weer eens een uitwedstrijd in en bij vv Assendelft. Na het laatste fluitsignaal van scheidsrechter Takacs werden sportief de handen geschud en besloten om gezamenlijk de inmiddels stampvolle en gezellige kantine van de thuisclub in te gaan waar de aanhangers van beide clubs een gezellig feestje aan het vieren waren. Het bleef nog lang onrustig in Assendelft. Ook dat hoort bij een derby.

De Afvallende Bal

FC Uitgeest: Roos, de Wit, Groen, Vrouwe, Hopman, Smit, Olgers, Putter, Muzo (78e Brouwer), Adrichem (84e Yeboah) , Duijn.