FC Uitgeest wint een “voetbalmatch” en viert een “feestje

Nieuws

 

 

 

Ooit, passend in deze week van nostalgie in verband met de festiviteiten rond “100 jaar voetbal in Uitgeest”, is mij een destijds beroemd liedje bijgebleven uit 1929 van Louis Davids met de naam “De voetbalmatch”. Het gaat over een meisje dat verliefd is op een jongen en op uitnodiging van hem mee gaat naar een voetbalwedstijd tussen Ajax en Blauw Wit. Alleen, ze snapt helemaal niets van het spelletje en ziet en hoort alles met enorme verbazing aan zoals blijkt uit de onderstaande passage uit het lied als hij aan haar uitlegt:

Wie de voetbal in het net schopt heb een goaltje,en wie de meeste goaltjes krijgt die wint de pot. Maar dan begint haar ergernis over de scheidsrechter:

Een brok kifteling floot telkens op een fluitje en dan riep hij hands, penalty of free kick. Dan moesten ze van voren af aan beginnen. Ik zeg “waarom krijgt die druiloor niet de hik?”

Verderop in het lied wordt ze zelfs zo meegesleept in de wedstrijd dat ze een banaan naar de scheidsrechter gooit. Wie het lied wil horen moet maar even zoeken op You Tube maar het leuke is dat Davids hier uiting geeft aan het oergevoel van sportbeleving.

Afgelopen zondag won FC Uitgeest voor het eerst sinds weken weer eens een “voetbalmatch” namelijk thuis met 4-1 tegen Zaanlandia. De wedstrijd sleepte je mee en bracht de lach terug op het gezicht van spelers, begeleiding en toeschouwers.

FC Uitgeest startte met een wijziging in de achterhoede. Daar was namelijk plaats ingeruimd voor Rens Brouwer op de linksbackpositie. Daardoor kon Dennis de Wit weer terug naar zijn favoriete rechtsback positie. Dat vertrouwen werd door hem niet beschaamd want hij speelde een uitstekende wedstrijd en werd zelfs uitgekozen tot Bakkum en Krookspeler van de wedstrijd. In de voorhoede was Lester Half weer fit genoeg om in de basis te beginnen. Zoals vaker kwam FCU sterk uit de startblokken. Al in de 4e minuut deed Max Dekker wat Louis Davids al had uitgelegd namelijk “wie de voetbal in het net schopt, heb een goaltje”. 1-0. FC Uitgeest bleef daarna de betere ploeg maar had zichtbaar moeite om de juiste weg naar het goal te vinden. Kansen genoeg maar vooralsnog zonder resultaat. Vlak na rust lag de bal er ineens in aan de andere kant. Onhandig verdedigen aan de kant van FC Uitgeest bracht de bal voor de voeten van spits Kok die niet aarzelde en tekende voor de 1-1. Onverdiend maar wel op het scorebord. Gelukkig kwam de thuisploeg in de 54e minuut weer op voorsprong zij het op een vreemde manier. Een niet eens goed ingeschoten vrije trap van Lester Half werd uiteindelijk door niemand meer geraakt. 2-1. Ondanks grote kansen onder andere voor Jorn Brouwer werd het verschil pas echt gemaakt in de laatste minuten. Eerst was het in de 87e minuut Lester Half die met een fraaie actie tekende voor de 3-1 om twee minuten later een puike voorzet af te leveren die door de vandaag goed spelende Daan Hamaker snoeihard werd ingekopt. 4-1. Zo werd uiteindelijk op deze mooie zondagmiddag de voetbalmatch gewonnen en konden de spelers alvast, vooruitlopend op het grote jubileumfeest aanstaand weekend, een feestje vieren.

De Afvallende Bal

FC Uitgeest: Bleeker, de Wit, Vrouwe, Idema, R.Brouwer, Putter, J.Brouwer, Hamaker, Olgers, Dekker, Half.

Bakkum en Krookspeler van de wedstrijd: Dennis de Wit

Eindelijk speelde hij weer eens op zijn favoriete positie namelijk rechtsback. Het leek wel een bevrijding na al die weken van trouwe werkzaamheden op de linksbackpositie. Voortdurend en onvermoeibaar stoomde hij op naar voren om zijn medespelers van voorzetten te voorzien.

 

Dennis Wit met pupil van de week Essay Mihtetabkifle

Toto’s: Marianne Jonker