FC Uitgeest werkt, ploetert maar komt niet boven

Nieuws

 

 

 

 

 

In het wapen van de provincie Zeeland staat de wapenspreuk  : “Luctor et emergo” ofwel “Ik worstel en kom boven”. Vaak wordt de spreuk geassocieerd met de strijd die Zeeland moest en moet voeren tegen het water zoals bleek uit de verschrikkelijke watersnoodramp van 1953. Dat is echter niet helemaal waar want oorspronkelijk is het een wapenspreuk die verwijst naar de strijd van Zeeland tegen het Spaanse leger van Filips II gedurende de Tachtigjarige oorlog (1568-1648). Dit terzijde.

FC Uitgeest “worstelde” afgelopen zondag tegen laagvlieger Hoofddorp maar slaagde er geen moment in om “boven” te komen. De ploeg is van slag. Veel spelers acteren beneden hun niveau en de samenhang is ver te zoeken. Het gevolg is dat er niet of nauwelijks kansen worden gecreëerd en dat wederom, ondanks hartverwarmende inzet, verloren (0-2) werd van een tegenstander die hoegenaamd niet echt beter is.

Het was vandaag weer improviseren voor trainer Hilmar de Groot. De waslijst van afwezigen is inmiddels te groot om hier op te noemen waardoor de trainer gedwongen werd om bijvoorbeeld de 16-jarige Daan van den Booren (in plaats van Jorn Brouwer) een basisplaats te geven. Daan deed het overigens helemaal niet slecht maar had het (logisch) niet gemakkelijk.

Het eerste half uur viel er weinig opvallends te noteren. Beide ploegen grossierden in onzorgvuldigheden en waren aan het zoeken naar de juiste speelwijze. In de 28e minuut was het  Hoofddorp dat op gelukkige wijze op voorsprong kwam. Het zat FC Uitgeest daarbij voor de zoveelste keer dit seizoen ook niet mee. Een voorzet werd weggebokst door keeper Danny Adrichem waarna de bal, via  de vandaag zeer ongelukkig spelende Mike Olgers, voor de voeten van te Vrede kwam die van dertig meter de bal droog in het inmiddels leegstaande doel plaatste. 0-1

FC Uitgeest was getergd, liep uit frustratie onnodige gele kaarten op (Brouwer/Ursem) maar herpakte zich in de tweede helft. Nadrukkelijk werd jacht gemaakt op de gelijkmaker. De ploeg verdient daarom in ieder geval een compliment voor getoonde werklust. Er waren kansjes maar meer ook niet. Teveel en te vaak werd door de thuisploeg de bal ingeleverd waardoor het stug verdedigende Hoofddorp erin slaagde steeds het hoofd boven water te houden. De enige spelers die zich een beetje aan de malaise onttrokken waren de jongelingen Tijn Ursem en Thijs van Eerden. De eerstgenoemde probeerde met soms individuele acties de verdediging open te breken terwijl Thijs van Eerden deed wat hij altijd doet namelijk: sjouwen, breken, trekken en sleuren.

Het was vandaag niet genoeg om boven te komen. De gelijkmaker viel niet. Sterker nog in de 91e minuut kreeg Hoofddorp een zeer discutabele penalty mee van scheidsrechter Helgering, die in het tumult ook nog eens rood gaf, wegens protesteren, aan Tim uit den Boogaard. Schmeltz miste niet. 0-2.

Volgende week uit bij middenmoter Kampong mag FCU laten zien dan het beter kan maar dan zullen meer spelers hun niveau moeten halen. Ik geloof daar wel in.

De Afvallende Bal

FC Uitgeest: Adrichem, Uit den Boogaard, Vrouwe, Idema, R.Brouwer, Olgers, van Eerden, Hoekstra (59e van Rossum), van den Booren (59e Hamaker) , Duijn, Ursem (79e de Meij).