FC Uitgeest op volle kracht voorwaarts

Nieuws

 

 

 

Op 19 december 2019 overleed op 75-jarige leeftijd de Rotterdamse dichter Jules Deelder. Een kunstenaar maar bovenal voetballiefhebber en verwoed fan van Sparta. Al sinds 1949 bezocht hij iedere thuiswedstrijd. Taalkunstenaar als hij was beleed hij die liefde voor zijn club vooral in woorden. Mocht je ooit op hun thuishaven “Het Kasteel” komen dan zie je daar een prachtige zin op de toegangspoort staan namelijk “Dat de Hemelpoort verdacht veel weg heeft van het Kasteel”. Het allermooist is echter zijn Sparta strijd gedicht “Spartageest”:

Als de geest van Bok de Korver, Zich warm loopt langs de lijn, En de kreet ‘Sparta naar vóóórrèè’’,Boven het Kasteel uit stijgt.
Weten wij de tijd gekomen, Ons te gorden tot den strijd, En de vijand te bestormen, Tottie ’n hartverzakking krijgt.
Nimmer zullen wij versagen, Strijden om elke meter grond, Nooit de Sparta-marsch beschamen, Aan geen enkel voetbalfront.
Als Spartaan zijn wij geboren, Als Spartanen sterven wij, In de geest van Bok de Korver, En de naam van Cor van Rijn
Jules Deelder (1944-2019)

Ik ben ook supporter maar dan van FC Uitgeest. Iedere wedstrijd zien geeft voldoening ook al is er soms de teleurstelling om het resultaat, maar bijna altijd is er sprake van ´Nimmer zullen wij versagen, Strijden om elke meter grond´”. Daar hou ik van, daarom ben ik fan.

Die kracht was er afgelopen zondag ook weer in het met 3-1 gewonnen duel met Hoofddorp. Na de teleurstelling van het gelijke spel tegen Fortuna Wormerveer richtte het team zich op ging men zich “gorden tot den strijd” en  “de vijand bestormen” met als gevolg een puike overwinning tegen een ploeg die tot afgelopen zondag nog in de stand gelijk stond.

FC Uitgeest startte zonder de afwezige Mats Idema en met de herstelde Lester Half in de spits. Die vierde dat in de 20e minuut maar gelijk met een doelpunt. Een voorzet van Yannick Draaijer werd met enig fortuin door hem achter de doellijn gewerkt. 1-0. In de 35e minuut was het Rens Brouwer die de marge verdubbelde. Een fraaie kopbal van Max Dekker belandde voor zijn voeten en daar wist de verdediger wel raad mee. 2-0. Vlak na rust was het Yannick Draaijer die met een beheerst schot keeper Zuidema andermaal liet vissen. Dat Chin er in de 67e minuut nog 3-1 van maakte was voor de statistieken want de thuisploeg kwam door gedegen verdedigen niet meer in de problemen.  Mooi is dat FC Uitgeest met de overwinning vanaf de vijfde plaats nu definitief omhoog mag kijken maar belangrijker is dat het vooral een teamprestatie was van jongens die een voorbeeld namen aan de zin “Als Spartaan zijn we geboren, Als Spartanen sterven wij”. Wie weet waar het allemaal nog toe kan leiden. De competitie is nog lang.

De Afvallende Bal

FC Uitgeest: Bleeker, Putter, Vrouwe, Hamaker, Brouwer, Tosun, Half, Smit, Dekker (83e van Rossum), Olgers, Draaijer (73e Markes).

Bakkum en Krookspeler van de wedstrijd: Lester Half

Omzwervingen in de breedste zin van het woord hielden hem een tijdje weg van het voetbalveld, maar eenmaal terug op het groene gras zondag begon hij maar gelijk weer aan het volschrijven van zijn eigen voetbalstripboek. Daarin zijn al heel wat prachtige plaatjes te vinden.  Zet die van zondag er maar bij Lester. De jury zag de grove tekening en vond het een prachtig plaatje. Gefeliciteerd. Lester hier op de foto met de pupil van de week namelijk Jayden van der Velden van JO10-5 met in zijn handen de door Van der Valk Oostzaan gesponsorde wedstrijdbal.

  • Bakkum en Krook speler en pupil van de week

  • Foto Marianne Jonker