FC Uitgeest is “ongelukkig en onmachtig”.

Nieuws

 

 

 

 

 

 

Het leuke van sport is dat je kunt winnen en verliezen. Iets in ons brein zorgt ervoor dat winnen leuker is dan verliezen. Maar is het laatste het geval dan roepen we man-of vrouwmoedig of “dat kan een keer gebeuren” of “volgende keer beter”. Dat maakt sporten in competitieverband niet alleen leuk maar ook dragelijk als je verliest. Er is namelijk altijd weer een volgende wedstrijd namelijk die van volgende week. Vervelender wordt het als die volgende wedstrijd ook weer wordt verloren. Dan dreigt het tussen de oren te gaan zitten. Na de tweede opeenvolgende nederlaag, nu met 1-0 uit bij s.v. Hoofddorp, is dat iets wat onze jongens maar niet moet overkomen. Hoeft ook niet maar dan moet er wel iets ontstaan van “mental welness” want er wordt inmiddels flink geknabbeld aan het zelfvertrouwen van onze spelers die daardoor plezier van in het veld staan lijken te zijn verloren. Niet nodig zou ik zeggen.

FC Uitgeest startte zonder de afwezige Lester Half en de geblesseerde Daan Hamaker. Vervangers waren Michael Markes en Jordy Duijn. In de eerste fase van de wedstrijd was het vooral Hoofddorp dat blijk gaf van aanvallende aspiraties. Het hield de verdediging van FCU aardig bezig. Vooral de bewegelijke Tjon-A Njoek was soms een plaag voor de verdediging van FC Uitgeest. Pas in het tweede deel van de eerste helft deed FCU van zich spreken. Zo waren de gasten in de 41e minuut dichtbij de openingstreffer maar zowel de meegekomen Mats Idema als Rens Brouwer wisten het net niet te vinden. Dat wist Hoofddorp wel in de 52e minuut. Een slimme pass van Tjon-A Njoek bereikte Chih die beheerst scoorde.1-0. Het pover spelende FC Uitgeest kon daar steeds minder tegenover stellen. Steeds vaker werden ballen eenvoudig ingeleverd, verkeerde keuzes gemaakt en ballen zo vaak ongelukkig geraakt dat het bijna geen toeval meer kan zijn. Langs de kant bij de supporters werd nog wel gehoopt op een “lucky goal” maar zelfs dat zat er in de verste verte niet meer in. Zo was het na negentig minuten nog steeds 1-0 voor de thuisploeg en dat was niet eens onverdiend.

Toch maar eens de kwestie FCU voorgelegd aan de mij bevriende wijze oude Drs. Adriaan Hogere Bal, bekend begeleider van topsporters. Zijn diagnose luidt: gebrek aan zelfvertrouwen, afnemende motivatie en gebrek aan emotionele controle in het veld. Vervolgens was hij ook nog wel bereid een paar adviezen te geven. Focus allereerst op jezelf en wat je zelf goed moet doen namelijk een bal over tien meter in de voeten van een medespeler geven en niet ernaast. Dat geeft zelfvertrouwen. Praat in het veld vooral tegen jezelf en niet tegen een ander behalve als het functioneel en positief is. Zo pep je je zelf op en motiveer “je eige”. Maar vooral, zegt hij, heb plezier in wat je doet en straal dat uit. Zo krijg je weer de emotionele controle terug en gaat je lichaam weer doen wat je hoofd wil. Was het niet een andere bekende voetbalfilosoof die zei : “Voetballen doe je met je hoofd, de bal gaat nou eenmaal sneller dan de benen”. Kijk FC Uitgeest, als je bovenstaande adviezen nu eens ter harte neemt de komende trainingen en drie thuiswedstrijden dan ben ik ervan overtuigd dat ik de titel van dit verslag kan veranderen in een “gelukkig en machtig” FC Uitgeest.

FC Uitgeest: Bleeker, de Wit, Vrouwe, Idema, Brouwer, Putter (81e Tosun), Duijn, Smit, Dekker, Olgers, Markes (72e Draaijer).

 

 

Door: De AfvallendeBal