“Cupfighter” F.C. Uitgeest uitgeschakeld.

Nieuws

Cupvoetbal associeer ik van jongs af aan met de Engelse FA Cup. Een zaterdag in mei, een vol Wembley, samenzang van twee supportersgroepen en de parade langs de spelers van The Duke of York nu tegenwoordig Prins William, Hertog van Cambridge. Daaraan voorafgaand altijd de verrassingen. Eén van de grootste ooit was in januari 1989 de winst van een klein amateurclubje, Sutton, op de dan grote Premier League club Coventry. Het team onder leiding van de leraar Engels Barrie Williams wint met 2-1 en is in één klap legende geworden.

Die roem gaat in Nederland aan F.C. Uitgeest voorbij maar een kleine stunt had er ingezeten op een prachtige voetbalavond op donderdag 29 maart 2018 waarop in een prachtige ambiance met een kleine duizend toeschouwers langs de lijn- waarvan enige honderden uit Baarn voorzien van trommels, vlaggen en vuurwerk- met 0-1 nipt werd verloren van hoofdklasser SDO.

Natuurlijk had SDO de betere spelers, waren de spelers scherper in de duels en bleek het achteraf uiterst efficiënt met de kansen te zijn omgegaan, maar de thuisploeg zette daar een tomeloze energie tegenover en had op basis daarvan meer verdiend.

F.C. Uitgeest startte met de herstelde Sven Koning weer in het doel en Jelle Hopman op de backplaats omdat zijn schorsing niet telde voor de KNVB beker. Bijna was er de droomstart voor FCU. Al in de 1e minuut lag de bal achter de verbouwereerde keeper van der Meer nadat Mike Olgers de bal tegen de paal had geschoten en Jordy Duijn de terugspringende bal in het doel schoof. Echter één van de door de bond aangestelde grensrechters meende buitenspel geconstateerd te hebben. Helaas.

Vijf minuten later was er de domper. Een voorzet van de rechterkant werd op de rand zestien in één keer op de pantoffel genomen door Snijders. Een actie die doelman Sven Koning dermate verraste dat hij met bal en al in het doel vloog.0-1

F.C. Uitgeest wist wat het te doen stond. Beheerst maar vastberaden trok het ten aanval met kleine kansjes tot gevolg. In die fase bleek echter al de mate van georganiseerdheid van SDO. Steeds moeilijker werd het voor FCU om de vrije man te vinden, laat staan een gaatje te vinden in de afweer. Trainer Florian Wolf besloot voor de tweede helft om de topscorer van het afgelopen seizoen en inmiddels teruggekeerde Lester Half te brengen. Uitgerekend hij was het die in de 59e minuut een unieke kans kreeg op de gelijkmaker. Alleen voor keeper van der Meer gaf hij deze echter de kans op een “superparade”. F.C. Uitgeest drong aan terwijl SDO niets anders deed dan tegenhouden, wat ze overigens zeer bekwaam of met enig geluk deden. Zo bleef het 0-1 maar konden de spelers na afloop een mooi herinnering stoppen in de koffer waarop staat “mooie levensherinneringen”. Haal het later nog maar eens tevoorschijn en je zult trots zijn dat je erbij was. Geldt trouwens ook voor ons toeschouwers.

De Afvallende Bal

F.C. Uitgeest: Koning, de Wit, Groen, Vrouwe (79e Sinnige), Hopman, Putter, Smit (45e Half), Olgers, Dijkkamp (71e Yeboah), J.Duijn, Brouwer.

Bakkum en Krookspeler van de wedstrijd: Paul Groen.

Het was typisch een wedstrijd voor hem. Steeds weer slaagde hij erin om tegen het sterke SDO het woord “afweer” letterlijk vorm te geven. Mede dankzij hem kregen de gasten eigenlijk niet eens zoveel kansen. Complimenten namens de jury. Paul gefeliciteerd.

Foto Marianne Jonker